כותרות השבוע: סופת ההוריקן "אירמה" זורעת הרס באיים הקריביים • בקטריות ימיות מסויימות משחררות "שיקוי-אהבה" המעודד הזדווגות אצל חד-תאיים • מחקר חדש: עטלפים מתנגשים בבניינים כי הם בלתי נראים עבורם • האם משאף האסטמה ונטולין מונע פרקינסון?
- בשבוע שעבר כתבנו לכם על מנגנון ההיווצרות של סופות טרופיות בעקבות פגיעת ההוריקן "הארווי" בעיר יוסטון בטקסס. כעת מכה סופת הוריקן נוספת באיים הקריביים, ועושה פעמיה לעבר מיאמי בפלורידה. הסופה החדשה, "אירמה", הועלתה לקטגוריה 5; הקטגוריה הגבוהה ביותר בסולם ספיר-סימפסון המעידה על רוחות גבוהות מ-250 קמ"ש וגשמים עזים. אם לא תחלש הסופה עם הגיעה לפלורידה היא תגרום בוודאות לנזק רב ופגיעה בחיי אדם, כפי שהיא כבר גרמה באיים הקריביים. כאן תוכלו לעקוב אחרי מסלולה של הסופה ועוצמתה. לקריאה נוספת.
- בתנאי מעבדה, מתרבים היצורים החד-תאיים האיקריוטיים (בעלי גרעין אמיתי) choanoflagellates על ידי חלוקה א-מינית; כל תא מכפיל עצמו לשני תאי בת זהים. כאשר הכניסו חוקרים חיידקי Vibrio fischeri לתרבית בה חיו choanoflagellates, החלו האחרונים להתרבות ברביה מינית; כזו שדורשת איחוד של שני תאים, ובדומה לאדם. לקריאה נוספת.
- עטלפים מסתמכים על חוש הקול שלהם כדי לנווט בחשיכה באופן הדומה לפעולתו של סונאר; הם משגרים קריאות לאוויר ומאזינים להד החוזר מהעצמים סביבם כדי להתמצא במרחב. כעת, מדענים במכון מקס פלנק בגרמניה ערכו מחקר על נשפונים גדולים (Myotis myotis) המסביר מדוע עטלפים מתנגשים לעיתים קרובות בחלונות של בניינים רבי קומות. כאשר עטלפים משגרים את קולם אל עבר משטח חלק לגמרי בזווית גדולה, גל הקול משתקף מהמשטח ולא מוחזר אליהם - בניגוד למשטחים מחוספסים, המחזירים את גלי הקול הנשלחים אליהם בכל הכיוונים. לקריאה נוספת.
- חדשות טובות לחולים באסטמה? מחקר חדש מצא שהמשאף Salbutamol, הידוע בישראל בשם המסחרי "ונטולין" עשוי להפחית את הסיכוי לחלות בפרקינסון. כיום, אחת ההשערות היא שאצל חולי פרקינסון מצטבר במוח חלבון בשם α-synuclein. במטרה למצוא תרופה לחיסול החלבון המזיק נתקלו המדענים בהשפעתו החיובית של ונטולין - השפעה שאומתה לאחר מכן במחקר נוסף. בסקר שהתבסס על מסד נתונים שמקורו בנורבגיה נמצא כי הסיכוי לחלות בפרקינסון אצל חולי אסטמה שהשתמשו במשאף ונטולין ירד בחצי לעומת כאלו שלא השתמשו בו. לקריאה נוספת.