במחקר חדש שפורסם לאחרונה במגזין European Journal of Preventive Cardiology פנו חוקרים למשתתפים מעל גיל 20 ושאלו האם אי פעם השתמשו במריחואנה ובאיזה גיל התחילו, נעשה מעקב אחר הנחקרים מבחינת תמותה עקב יתר לחץ דם, מחלת לב או שבץ. כמו כן תוחקרו הנחקרים לגבי שימוש בסיגריות.
נמצא לכאורה כי בקרב המשתמשים במריחואנה הסיכון לתמותה מיתר לחץ דם יותר מפי שלושה בהשוואה ללא משתמשים, קשר חזק מזה שנמצא בהשוואה למעשני סיגריות. לא נמצא קשר משמעותי בין שימוש במריחואנה לבין תמותה ממחלת לב או שבץ. מכך מסיקים החוקרים כי בעת השימוש במריחואנה ייתכנו השלכות פוטנציאליות על בריאות הלב, לגביהן יש לבצע מחקר נוסף. למחקר הנוכחי יש מגבלות רבות.
ראשית, הנחת החוקרים הייתה שנחקר שהעיד על עצמו שהשתמש במריחואנה ממשיך להשתמש בה בכל משך שנות המעקב. הנחה זו אינה מחוייבת המציאות, שכן ייתכן וחלק גדול מהאנשים שינסו להשתמש במריחואנה פעמים מעטות לא יחזרו להשתמש בה באופן קבוע. החוקרים גם לא העריכו את כמות ותדירות השימוש. בנוסף, באופן כללי לא ניתן להסתמך על דיווח עצמי של נחקרים, בעיקר בנושאים שנויים במחלוקת.
שנית, בעיה נוספת במחקר היא חוסר התייחסות לסיבה ותוצאה. גם אם סימנתי לעצמי קבוצה של אנשים שהשתמשו בעבר במריחואנה, בדקתי מה קורה איתם במהלך חייהם ומצאתי שהופעת לחץ דם גבוה או התקף לב יותר נפוצה בקרב אנשים אלו, זה כשלעצמו אינו מספיק כי יש קשר סיבתי למריחואנה שאינו מקרי בלבד.
כמו בכל מחקר הנוגע למריחואנה גם כאן קיימת המגבלה בכך שקיימים סוגים רבים של ריכוזים ותרכובות של הצמח בהם ניתן להשתמש, אשר יכולים להיות שונים מהותית האחד מהשני. לא ניתן לסווג רק לפי שימוש או אי-שימוש במריחואנה ויש לתת את הדעת לאופי החומרים שנצרכו.
לכן המסקנה האמיתית של המחקר היא שנמצא קשר בין מריחואנה ללחץ דם, שעשוי להיות אמיתי או מקרי, והוא מעודד אותנו לחקור עוד לגבי השפעותיה של מריחואנה על לחץ דם ותחלואה לבבית. עם זאת, לא ניתן להסיק ממנו כי השימוש במריחואנה מעלה את הסיכון באופן חד משמעי, ובטח שלא פי שלושה. בינתיים, נמליץ על משנה זהירות בשימוש בסם.
לקריאה נוספת:
המאמר המקורי