בגלקסיה שלנו ישנן מערכות שמש רבות המכילות יותר מכוכב אחד. לעיתים רבות, ריבוי הכוכבים השונים מניב יחסי גומלין מעניינים המתרחשים ביניהם. דוגמה ליחס גומלין שכזה הנו מערכת המכילה ענק אדום וכוכב נייטרונים, המקיפים זה את זה. ענק אדום הינו שלב מתקדם בחייו של כוכב כאשר הכוכב מתחיל להשיל את שכבותיו החיצוניות, מה שגורם לו להתנפח ולהפוך לענק. כוכב נייטרונים הינו שריד מכוכב כבד עוד יותר אשר התפוצץ והותיר אחריו ליבה דחוסה שהיא כוכב הנייטרונים. מסתו של כוכב הנייטרונים דומה לזו של השמש, אולם קוטרו הינו עשרות קילומטרים בלבד (לצורך השוואה, קוטרה של השמש הינו יותר ממיליון קילומטרים!).
אם כוכב הנייטרונים חולף בתוך השכבות החיצוניות של הענק האדום, הוא מאט עקב החיכוך הנוצר ועם הזמן מסתחרר פנימה אל תוך הענק האדום. באם מסתם הכוללת של ליבת הענק וכוכב הנייטרונים קטנה דיו, כוכב הנייטרונים יהפוך לליבת הענק. לכוכב החדש שנוצר ניתן השם עצם ת'ורן-זיטקאו, על שם הוגיו, קיפ ת'ורן ואנה זיטקאו.
כיצד ניתן להבדיל בין עצם שמימי זה לבין ענק אדום רגיל? היות וכוכב נייטרונים דחוס הרבה יותר מליבתו הרגילה של הענק האדום, הכוח הכבידתי שהיא מפעילה על שאר הכוכב גדול הרבה יותר. כתוצאה מכך, תהליכי ההיתוך הגרעיני סביב הליבה שונים משמעותית, מה שמוביל ליצירת יסודות בכמויות שונות מאלו שקיימות בענקים אדומים. בנוסף, יסודות אשר כן נוצרים בענקים אדומים מופיעים אך באיזוטופים אחרים. משמעות הדבר היא שניתן לנסות ולמצוא את העצמים הללו ע"י ניתוח הספקטרום הנפלט מהם.
חשוב לציין שנכון להיום, התגלה רק עצם שמימי אחד החשוד כעצם ת'ורן-זיטקאו והוא הכוכב HV2112 הנמצא בענן המגלני הקטן.
לקריאה נוספת