החיסון נגד שפעת יעיל, חשוב ובטוח לשימוש. מחלת השפעת ממש לא בטוחה, ועלולה להוביל לסיבוכים ואף לסכנת חיים.
שפעת היא מחלה נשימתית, הנגרמת על ידי נגיפי השפעת (Influenza). היא מופיעה בעיקר בצורות של התפרצויות שנתיות בסוף הסתיו ובחודשי החורף (נובמבר-מרץ), אך נגיף השפעת אחראי גם למגפות כלל עולמיות (פנדמיות), ולאו-דווקא בעונת החורף. המגפה הקשה ביותר של שפעת החלה בשנת 1918, וגבתה עשרות מיליוני קורבנות. המגפה האחרונה התרחשה בשנת 2009 - "שפעת החזירים" המפורסמת, שפגעה קשה בעיקר בילדים עד גיל 4 ובנשים הרות.
קיימים שלושה סוגים של נגיפי שפעת שמדביקים בני אדם - B, A ו-C. נגיפי שפעת, כמו כל הנגיפים מורכבים במהלך חלק ממחזור החיים שלהם מחומר גנטי בתוך מעטפת. נגיפי שפעת A מאופיינים בשני חלבוני מעטפת, המכונים H ו-N. למשל, נגיף "שפעת החזירים" אופיין בחלבוני המעטפת H1N1. הנוגדנים שנוצרים בגוף נגד הנגיף מכוונים נגד שני חלבונים אלו.
נגיפי השפעת משתנים משנה לשנה. חלבוני המעטפת שלהם משתנים בעקבות מוטציות, שעלולות להוביל לכך שהחלבונים לא יזוהו בצורה יעילה מספיק על ידי מערכת החיסון של אדם שחלה בעבר בשפעת, או חוסן נגדה, והוא יוכל לחלות שוב. זנים מסוימים של נגיפי שפעת A גם מסתובבים באוכלוסיות בעלי חיים שונים כמו חזירים ועופות. מקרים נדירים של הדבקה של אדם בנגיף שמקורו מבעלי חיים אחרים, או הדבקה של בעלי חיים בו-זמנית בנגיף המאפיין בני אדם עם הנגיף האופייני לאותו בעל חיים, עלולים להוביל ליצירת נגיף שפעת עם חלבוני מעטפת שלא היו דומים להם (לפחות במשך שנים רבות) באוכלוסייה האנושית. לרוב, נגיפים אלו עלולים לגרום למגיפות בהיקף עולמי.
מהם תסמיני השפעת, ומהם הסיבוכים?
בדרך כלל המחלה כוללת תסמינים של דרכי הנשימה, כגון כאבי גרון, שיעול ונזלת, ותסמינים נוספים, שכוללים כאבי ראש, חולשה וכאבי שרירים. בנוסף, המחלה מאופיינת בחום גבוה של מעל 38 מעלות צלסיוס. המחלה מאוד מידבקת, והנגיף מועבר בנוזל המרוסס בעת עיטוש, שיעול ודיבור, ומגע בהפרשות כמו נזלת וליחה. המחלה חולפת לרוב תוך כשבוע, אך עם זאת, ייתכנו סיבוכים. הנפוץ בהם הוא דלקת ריאות, הנגרמת בדרך כלל בעקבות זיהום משני בחיידק: הנגיף "מחליש" את הריאות ואז חיידק מנצל את המצב וגורם למחלה, אך יכולה להיות גם דלקת ריאות נגיפית, מנגיף השפעת עצמו. ייתכנו גם סיבוכים באיברים אחרים, למשל דלקת נגיפית של הלב.
המחלה מסוכנת במיוחד לאנשים בקצוות הגיל - מעל גיל 65 או מתחת לגיל שנתיים, לנשים הרות, לסובלים מדיכוי חיסוני או למקבלים תרופות מדכאות חיסון ולחולים במחלות כרוניות שונות, כמו אסתמה ומחלות-לב.
לפי משרד הבריאות, בכל שנה חולים בשפעת העונתית כ-20 עד 30 אחוז מהילדים, וכ-5 עד 10 אחוז מהמבוגרים באוכלוסייה בישראל.
איך אפשר להתגונן מהמחלה הקשה? הדרך היעילה ביותר היא חיסון נגד שפעת.
החיסון שניתן השנה בישראל הוא חיסון מומת (בזריקה), שמכיל את חלבוני המעטפת של הנגיפים. תרכיבי החיסון הניתנים בישראל מגִנים מפני שלושה או ארבעה זני נגיפי שפעת שנבחרו על ידי מומחי ארגון הבריאות העולמי, בשיתוף עם חוקרי נגיפים ואפידמיולוגים ברחבי העולם. אלה סקרו את הזנים שגרמו לשפעת דרומית לקו המשווה (שם הסתיים החורף) והזנים הנפוצים כבר צפונית לקו המשווה, וחזו איזה מהם, בסבירות גבוהה יהיו גורמי השפעת העיקריים בחורף הקרוב באזורנו. מכיוון שנגיף השפעת משתנה משנה לשנה, חשוב להתחסן כל שנה נגד שפעת.
החיסון נחשב ליעיל במניעת הדבקה בשפעת: לפי ה-CDC יעילותו כ-60 אחוז באוכלוסייה הכללית. יעילותו של החיסון היא לא רק במניעת המחלה עצמה, אלא גם במניעת מחלה חמורה, סיבוכים ואשפוזים.
יעילות החיסון עשויה להשתנות משנה לשנה בהתאם לגודל השוני בין הנגיף שמסתובב באוכלוסייה ולנגיפים שנגדם מכוון החיסון. עם זאת, החיסון מספק הגנה מסיבוכים ותחלואה חמורה גם במידה ומסתובב זן ששונה מזן החיסון, בעקבות דמיון שקיים בדרך כלל בין הנגיפים.
החיסון מסוגל להגן לא רק על המחוסנים אלא גם על האנשים בסביבתם. מחקרים מצאו שכאשר הכיסוי החיסוני בקרב ילדים באוכלוסיה גבוה, חלה ירידה משמעותית באשפוזים ובתמותה של קשישים מסיבוכים הקשורים לשפעת. כמו כן, חיסון נגד שפעת שניתן לנשים בהיריון מפחית את סיכון ההדבקה והסיבוכים של התינוק בשפעת למספר חודשים לאחר הלידה.
האם אפשר לחלות בשפעת בעקבות החיסון?
פשוט מאוד – לא. החיסון המומת לא מכיל נגיפים פעילים, לכן הוא לא מסוגל לגרום למחלת השפעת, ואינו מעלה את הסיכוי לתחלואה.
חלק מהמתחסנים עשויים לסבול מתופעות לוואי קלות, כמו כאב מקומי או חום שנמשך יום-יומיים: זו אינה מחלת השפעת.
חשוב לציין שהחיסון לשפעת מגן מפני נגיף השפעת בלבד, ושישנם נגיפים אחרים שגורמים לתסמיני הצטננות שלרוב קלים בהרבה ממחלת השפעת הקשה.
כדאי להתחסן כבר בתחילת החורף, כאשר עונת השפעת נמצאת בפתח. לגוף לוקח כשבועיים-שלושה לפתח נוגדנים, וכדי להיות על הצד הבטוח - רצוי להקדים חיסון למחלה! באופן כללי כדאי להתחסן עוד לפני שהנגיפים מגיעים לאזור.
מי צריך להתחסן?
לפי ארגוני הבריאות, חיסון השפעת מומלץ לכל מי שמלאו לו שישה חודשים ומעלה – הגיל המינימלי בו ניתן החיסון.
לפי משרד הבריאות, מומלץ בעיקר להתחסן לקבוצות הבאות: מבוגרים מגיל 65 ומעלה, נשים בהיריון ולאחר לידה, ילדים עד גיל 12 ובמיוחד פעוטות עד גיל שנתיים וחולים כרוניים. החיסון חשוב גם לאנשים שעלולים להעביר את הנגיף לקבוצות הסיכון - למשל בני ביתם, צוותי רפואה ומטפלים.
כאמור, חיסון לשפעת הוא בטוח ומועיל לכלל האוכלוסייה - הן במניעת מחלה קשה ש"מנטרלת" את החולה במשך שבוע, והן במניעת העברת המחלה לקבוצות הסיכון, שמועדות לסיבוכים מסכני חיים של המחלה.
החיסון לשפעת ניתן במנה אחת בלבד, כל שנה, החל מגיל 9. ילדים מתחת לגיל 9, שבעבר קיבלו פחות משתי מנות של חיסון מחוסנים בשתי מנות בהפרש של ארבעה שבועות לפחות ביניהן.
נאחל בזאת חורף בריא!
בכתיבה השתתפו ד"ר מור ארבל (רופאה כללית) וד"ר דרור בר-ניר
---
לקריאה נוספת והרחבה:
פוסט שפעת מהעונה הקודמת, של נטע סופר-צור מעמותת מדעת
לפרטים על "מבצע סבתא" של עמותת מדעת
אפידמיולוגיה של שפעת
מדוע צריך להתחסן נגד שפעת כל שנה מחדש? 2 3
חיסון שפעת בהיריון מגן על התינוק 2 3
Harrison’s principals of internal medicine (18 ed)- Chap 187