אם תחפשו את המילה "מוח" בגוגל תמונות, תתקלו במגוון רחב של איורים ותמונות של המוח. למרות שבמרבית המקרים המוח יופיע בצבע ורוד, בחלק מהאיורים הוא יופיע גם בצבע כחלחל, אפור, או בז'. מהו צבעו האמיתי של המוח? ומה מעניק לו את צבעיו? מתברר כי התשובות לכך מורכבת ומעניינות מכפי שהיינו עשויים לחשוב.
ברגע זה ממש צבעו של מרבית המוח שלכם הוא ורדרד-אדום. צבע זה לא מאפיין כמובן רק את המוח שלכם – אלא כל רקמת מוח בראשו של בעל חוליות חי. המקור של הצבע הורדרד הוא כלי הדם הרבים שנמצאים ברקמת המוח. הם נמצאים שם משום שהמוח זקוק לזרימת דם מתמדת המספקת לו חמצן ואנרגיה. למרות שמשקלו של המוח הוא כ-2% ממשקל גופנו, הוא צורך כ-20% מהאנרגיה של הגוף (!).
מדוע בכל זאת אנו רואים לפעמים תמונות של המוח בצבעי אפור ובז' חיוור? הצבע האפור של המוח, אותו אנו מכירים מתמונות וממיצגים מוזאוניים, מאפיין מוחות ששומרו לאחר המוות. תהליך השימור של המוח כולל את ההסרה של כלי הדם, וטיפול בחומרים משמרים, כמו למשל פורמלין, המקבעים את צורתו ומונעים רקבון. על הדרך, תהליך זה הופך את צבעו הורדרד של המוח לאותו צבע אפור-בז' חיוור. תהליך זה מתבצע על מוחות של אנשים שתרמו את גופם למדע, ומאפשר מחקר ביו-רפואי של המוח והתבוננות בו לצרכים לימודיים.
ומה לגבי המושג "תאים אפורים"? לאחר שימור המוח, ניתן להבחין כי הוא מורכב משני צבעים עיקריים – אפור, שנמצא בעיקר באזור החיצוני של המוח (קליפת המוח), ולבן, שנמצא בעיקר במרכז המוח. אזורים אלו נקראים "חומר אפור" ו"חומר לבן" בהתאמה. צבעים אלו למעשה משקפים אזורים שונים בתאים המרכיבים את המוח, הנוירונים (או בעברית צחה, תאי עצב). החומר האפור הוא גוף התא של הנוירונים. החומר הלבן הוא האקסון, מעין "כבל" המאפשר שליחה של מידע מהנוירון לנוירונים אחרים. העברת המידע באקסון נעשית בעזרת הולכה חשמלית. אך כל כבל חשמלי, וכך גם האקסון, זקוק לבידוד, שמשפר את איכות ההולכה ומונע הפרעות, בדיוק כמו הפלסטיק שמצפה את הכבלים החשמליים שאצלנו בבית. במקרה של האקסון הבידוד הזה קריטי – אקסון לא מבודד עשוי להעביר בטעות מידע לתאים לא נכונים. ה"פלסטיק המבודד" של האקסונים נקרא מיילין, והוא זה שמעניק להם את אותו צבע לבן.
למרות השימושים השונים במונח "תאים אפורים", יש לציין שאין להם כל קשר למודע ותת מודע, ושלכמות החומר האפור והחומר הלבן אין כל קשר לאנטיליגנציה.
ומה אם נספר לכם שבמוח יש גם צבע שחור? בגזע המוח קיים אזור קטן שנקרא Substantia nigra, לטינית ל"החומר השחור". אזור זה מהווה את המקום העיקרי במוח בו נוצר החומר המפורסם דופמין, לו תפקידים רבים במוח – ביכולת התנועה, במערכת הגמול של המוח (שאחראית בין היתר על תחושת ההנאה), ואף בקשב וריכוז. צבעו השחור של הsubstantia nigra הוא "אשמתו" של הדופמין – באזור זה יש כמויות גדולות של החומר השחור נוירומלנין , המשמש ליצירה של הדופמין.
אז בפעם הבאה שישאלו אתכם מהו צבעו של המוח, תוכלו לומר שהמוח שלכם לא מכיל רק צבע אחד – אלא מגוון של צבעים, המשקפים את מורכבותו המדהימה.
מקורות והרחבה, ופרטים לגבי כנס "מדע גדול, בקטנה" בטכניון ביום רביעי, בתגובה הראשונה.
---