אוי לא, הנה שוב החנונים המתנשאים האלה עם המדע שלהם והעובדות...
אז, סליחה שאנחנו לא מצטרפים לחגיגה, כן?
ה-"סופר מון" בו ניתן יהיה לחזות הלילה יהיה אמנם גדול יותר מהירח המלא ה"רגיל", אבל ממש לא בהרבה.
לא, אתם לא תצאו החוצה והירח ימלא רבע מהשמיים. לא יצאו מלאכים קטנים עם שיער גולש מבין העננים ויתקעו בשופרות זהב. למען האמת, רוב הסיכויים שלא תבחינו בהבדל.
אז מה בעצם קורה פה? סופר מון הוא צירוף מקרים של שני אירועים אסטרונומיים רגילים לחלוטין: פריאפסיס (Periapsis) וסיזיגיות. לבריאות. תודה.
האסטרונום יוהנס קפלר ניתח את תוצאותיו של טיכו ברהה והיה הראשון להראות שכוכב הלכת מאדים נע במסלול אליפטי. שנים לאחר מכן, בניתוח הבעיה הדו-גופית, הוכיח אייזק ניוטון שכל מסלול סגור של גוף (כמו הירח) הנע בהשפעת כוח כבידה של גוף אחר (כמו כדור-הארץ), הוא מסלול אליפטי [1]. הנקודה במסלול בה נמצאים שני הגופים בקרבה מרבית נקראת "פריאפסיס" (Periapsis). במקרה של הירח וכדור הארץ, לנקודה הזו יש שם מיוחד, "פריגאה .(Perigee) "
סיזיגיות [2] היא מונח אחר המתאר מצב בו שלושה גופים אסטרונומיים, במקרה שלנו מדובר בשמש, בכדור-הארץ ובירח, נמצאים על אותו קו דמיוני. ירח מלא הוא מצב של סיזיגיות, למשל, מכיוון שזהו מצב בו השמש נמצאת "מאחורי" כדור הארץ, ומאירה על הירח. ירח חדש אף הוא מצב של סיזיגיות, שכן במצב זה הירח נמצא בין כדור הארץ לשמש, ואנחנו חוזים בצדו הלא מואר.
במצב של "סופר מון" הירח נמצא בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ (פריאפסיס), וגם נמצא במצב של ירח מלא (סיזיגיות). במצב זה הוא יראה לנו מעט גדול יותר (בכשבעה אחוזים) ומעט בהיר יותר (בכ-15 אחוזים) מהרגיל, בערך כמו ההבדל בין שני הירחים המופיעים בתמונה. היי, זה לא שאנחנו לא ממליצים ללכת לצפות בירח. הירח המלא נהדר! לא צריך טלסקופ - רק לצאת קצת מהעיר עם שמיכת פיקניק ומשקפת, אם יש לכם. אבל אל תחכו לסופר מון כדי לעשות את זה, כי רוב הסיכויים שלא תבינו על מה המהומה. אנחנו יודעים שאנחנו לא מבינים.
מקורות והרחבה:
עריכה לשונית: שלומי ג'מו