אנליזה חדשה חשפה כי פגיונו של תות ענח' אמון, הפרעה המפורסם, עשוי ממתכת שמקורה ככל הנראה במטאוריט!
לשליט מצרים במאה ה 14 לפני הספירה, תות ענח' אמון, היה פגיון העשוי מחומר שמקורו 'מחוץ לכדור הארץ'. קברו של תות ענח' אמון, שנקבר לפני יותר מ 3300 שנה, התגלה כבר בשנת 1922.
בין החפצים שנמצאו בקבר היה פגיון עתיק, אשר הונח בסמוך לרגל המומיה, ומוצג מאז עם שאר תכשיטיו במוזיאון בקהיר. מדובר באחד משני פגיונות שנמצאו לצדו של המלך, הוא עורר את סקרנותם של חוקרים רבים ברבות השנים, מכיוון שלא החליד כלל. הפגיון, שנמצא בתוך נדן מזהב, מעוטר בקצהו בבדולח, ומאז שנמצא בתחילת המאה ה-20, שיערו הארכיאולוגים כי להב הפגיון עשוי מתכת, אך לא ידעו במדויק באיזו מתכת מדובר.
על פי מחקר שפורסם לאחרונה, שיתוף פעולה בין אוניברסיטת מילאנו, אוניברסיטת פיזה ומוזיאון קהיר, נמצא כי הלהב עשוי מתכת שככל הידוע לנו מקורה מחוץ לכדור הארץ, וההנחה שהופקה ממטאוריט שנחת במצרים או שהובאה לשם. צוות חוקרים מצרי-איטלקי ניתח את הרכב המתכות בפגיון באמצעות ספקטרומטר קרינת רנטגן (XRF), ומצא כי הוא מכיל רמות גבוהות של ניקל ושל קובלט, שביחד "מצביעים באופן ברור על מקור חוצני", לדברי החוקרים.
הם השוו את הרכב המתכות לאלה של מטאורים מוכרים באזור הסמוך לחוף הים האדום, ומצאו מטאור אחד שהרכבו המתכתי היה כמעט זהה.
חקירת הפגיון נעשתה בשיטה מטלורגית יחסית פשוטה, אשר הופכת נפוצה מאוד בתחומי מחקר שונים בעשרים השנים האחרונות.
המטלורגיה עוסקת בניתוח הקשר שבין המיקרו-מבנה והתכונות של חומרים מתכתיים לבין תהליכי הפקתו וייצורו (כולל שיטות יציקה, טיפולים תרמיים ושיטות עיבוד).
כאשר הארכיאומטלורגיה מחברת בין המטלורגיה של הממצאים להקשרם הארכיאולוגי. תרומתו של המחקר הארכיאומטלורגי באה לידי ביטוי, בין השאר, בתיארוך ממצאים כאשר לא ניתן להסתמך על מכלול כלי חרס או פחמן 14 כאמצעי מדויק לתיארוך.
כלים שונים משמשים בתהליך החקירה המטלורגי, כגון רדיוגרפיה, מיקרוסקופ תלת מימדי, סקירת החזר קרינת רנטגן (XRF) ומדידות קשיות החומר.
התוצאות המתקבלות מושוות עם ניתוח ארכיאולוגי-טיפולוגי בתוך ההקשר ההיסטורי או הגיאוגרפי הרלוונטי וכך ניתן להגיע לתובנות לגבי תיארוך, מוצא ושימוש הממצא. הקישור בין מיקרו תכונות מכניות למאגר הידע הקיים מאפשר למדען חומרים ולארכיאולוג לשתף פעולה ולשער את השימוש של הכלים השונים אותם אנו חוקרים. מידע כזה לגבי חפצי הברזל עשוי לסייע לארכיאולוג בהבנת תהליכי ייצור עתיקים, מקור חומר הגלם ועשוי גם לסייע בתהליך השימור של אובייקטים אלו.
סייג: שימוש לא נכון בטכנולוגיה ובכלים המדעיים העומדים לרשותנו עשוי לנפק נתונים שגויים או רעשי רקע מבלבלים, אשר עלולים להוביל אותנו למסקנות שגויות ויש לכך דוגמאות רבות מן העבר. לכן עלינו לבחון בחשדנות כל מקרה ראשוני או ייחודי אשר אין לו אח ורע בידע המדעי הקיים, כדוגמת אותו פגיון "חוצני" של תות ענח' אמון. עם זאת, הוכחה ראשונית מעל לכל ספק ובבדיקה משולשת של תופעה חדשה, עשויה להביא לפריצת דרך אשר תשפוך אור חדש על תובנות שלנו ממחקרי עבר ולהשליך על מחקרים עתידיים.
מקורות:
http://bit.ly/1U1ZK0j