ב- 3 במרץ צוין יום חיות הבר הבינלאומי, והשנה בסימן "עתיד הפילים בידיים שלנו" (ראו בפוסט הזה https://goo.gl/mjtHtM) . לכבוד המאורע, ובגלל שאנחנו מאוד אוהבים פילים נספר לכם את סיפורם ולמה כל כך חשוב שהעולם יקדיש להם תשומת לב מיוחד. בשעה טובה הגענו לפוסט השלישי והאחרון לסדרה!
החלקים הקודמים בסדרה:
חלק א'
חלק ב'
בפוסטים הקודמים ציינו את העובדה המדאיגה והבלתי נתפסת שבכל 15 דקות נקטל פיל באפריקה. בקצב הזה בעוד 10 שנים לא ישארו יותר פילים באפריקה. ממש אוטוטו - המקום היחיד שבו ניתן יהיה לצפות בפילים, יהיה בגן החיות! אז מה בעצם עושים כדי לעצור את האסון הזה מלקרות?
הסחר בבעלי חיים הוא הפשע המאורגן הרביעי בגודלו בעולם (אחרי הסחר בסמים, בנשק ובבני אדם), והוא מנוהל על ידי אותם סינדיקטים. הכספים האלו מממנים את הטרור במדינות אפריקה, מה שמעיד שהציידים הבלתי-חוקיים האלו מצויידים היטב, עד כמה מצוידים? ביוני 2014 ציידים ירו ב- 68 פילים בשמורת גרמבה שברפובליקה הדמוקרטית של קונגו ממסוק!
למעשה, הרג הפילים מתבצע במגוון שיטות. לרוב בנשק חם, אבל לאחרונה גם על ידי הרעלת בורות מים בציאניד, שיטה שקטה שלא מושכת את תשומת ליבם של הפקחים (אין צורך בירי), אך גוררת כמובן הרעלה של המוני בעלי חיים אחרים ומגדילה את הנזק לטבע (לא שלציידים אכפת).
על מנת להלחם בקטל הפילים יש לפעול בכמה מישורים בו זמנית:
- יש לטפל בביקוש המשתולל באסיה, כי הוא זה שמתדלק את כל הסיפור העגום הזה. שנית יש להילחם בצייד הפילים ובהברחת השנהב לאסיה- עניין שבו מעורבות כמה וכמה גורמים, מהצייד, דרך סוכנים בכל מני סדרי גודל. כדי להפחית את הביקוש עלו קמפיינים חינוכיים בכיכובם של מפורסמים סינים כמו ג'קי צאן, שחקן ה- NBA הסיני יאו מינג ואחרים, שניסו לעשות את השינוי התרבותי-מחשבתי בסין ובארצות אחרות במזרח הרחוק. דוגמה יפה מוצאים בקמפיין המוצלח מאוד When the buying stops the killing stops too. (הסרטון: http://bit.ly/21NPadF). כמו כן, נדרשות פעולות תקיפות של אכיפה ומניעה של הברחת השנהב מאפריקה לאסיה, וגם החמרה בענישה של הפושעים בכל התחנות בדרך. מחקרים בסין טוענים, שלמעשה, שליש מהסינים לא יודעים בכלל שהפילים מתים עבור השנהב. אתם קונים את זה?!
- יש לנקוט בצעדים לשמירה על אזורי המחיה של הפילים, בשמורות ומחוצה להן. לאפשר להם לשמר את מסלולי הנדידה המסורתיים שלהם ולשמור על מסדרונות אקולוגיים שבהם הם יכולים לעבור משמורה אחת לשנייה.
- יש לדאוג לשיפור איכות החיים של האנשים החיים בסמוך ולפעמים אף ממש בתוך אזורי המחיה של הפילים. יש לדאוג שלאנשים אלו תהיה מוטיבציה לחיות בדו-קיום עם הפילים וליהנות כקהילה מהיתרונות וההכנסות הקשורות בפילים, כמו למשל פיתוח תיירות אקולוגית (בדומה למה שקורה עם שוניות אלמוגים).
- יש לאסור באופן מוחלט כל סחר בשנהב. בספטמבר 2015 הכריזו נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא סין שי ג'ינפינג על כוונתם לעשות זאת ולפתוח במלחמת חורמה על התופעה.
מלחמה באיחור
מדי פעם אנחנו שומעים על החרמות שנהב בכמויות גדולות מאוד. בשנת 2011 היו 13 החרמות כאלו, שבהן הוחרמו יותר מ- 23 טונות של חטים המייצגים כ- 2500 פילים. ב- 2013 הוחרמו 44 טונות וב- 2014 החרימו 60 טונות. בחלק מהמדינות משמידים באופן הפגנתי מצבורים של שנהב שהוחרם. במרץ 2015 שרפה קניה 15 טונות של שנהב שערכם בשוק השחור מוערך ב- 30 מליון דולר. שריפות נוספות התרחשו באתיופיה, והחודש דווח על שריפה של 2.6 טונות של שנהב במלאווי. ביוני 2015 טון שנהב גולמי ומעובד לפסלונים נטחן באופן הפגנתי בכיכר טיימס בניו יורק (סרטון: http://bit.ly/1pEdsue).
מה שהופך את האיסור על הסחר בשנהב למסובך יותר, היא העובדה ששנהב שיובא לפני שהוטל האיסור בסחר בשנהב בשנת 1989, או שנקנה בשני האישורים מיוחדים בסחר בשנת 1997 ו- 2008, יכול להימכר בתוך המדינות (אך לא בין מדינות) באופן חוקי, בתנאי שהוא מלווה בתעודה המעידה על מקורו. כמובן שיש גורמים שמנסים להלבין שנהב ולהכניס אותו לשוק כאילו הוא חוקי (בין היתר על ידי זיוף תעודות). קשה מאוד לקבוע איזה שנהב חוקי ואיזה לא על פי השנהב בלבד. חוקרים מעריכים כי 90% מהשנהב המוצע למכירה באסיה הוא בלתי חוקי. הדרך היחידה להבטיח שלא קנית שנהב בלתי חוקי היא פשוט לא לקנות! אנחנו מאמינים שאת זה כבר הפנמתם מזמן (או בעצם כל שכיית חמדה אחרת שמקורה בחיות בר).
בפברואר 2014 חתמו בלונדון 46 מדינות על הצהרה להילחם בסחר הלא חוקי בבעלי חיים. כולם היו מאוד אופטימיים ואמרו שזוהי תפנית רצינית במהלך העניינים. יתכן ועדיין מוקדם לקבוע אם השינוי המיוחל כבר קרה, אבל בינתיים נראה שאין שינוי משמעותי במצב - תחזיקו אצבעות לפילים הם צריכים את זה.
תפקידם של גרעיני רבייה בר קיימא בגני חיות
לאור התחזיות העגומות, לאוכלוסיית הפילים המוחזקת בגני חיות כגרעיני רבייה עלול להיות תפקיד חשוב בעתיד. לכן, וגם בלי קשר - פשוט כי הם שם, ראוי מאוד לשפר את רווחת הפילים המחוזקים בגני חיות ובמתקנים אחרים, כדי שבעתיד יהיה ניתן להחזיר פילים כאלו אל הטבע. להעביר פילים מגני חיות שמחזיקים אותם בתנאים לא ראויים לגני חיות טובים או למקלטים שיכולים לתת להם תנאים ראויים.
בעניין פילים בגני חיות, כמו תמיד, המציאות הרבה יותר מורכבת ממה שנדמה לנו. בחלק משמורות הטבע יש צפיפות מקומית של פילים. מכיוון וגודל השמורות מוגבל, כמות גדולה מדי של פילים מעבר לכושר הנשיאה של השטח, עלולה לגרום לנקזים סביבתיים גדולים לשמורה וגם לאי נוחות גדולה לפילים ולשאר בעלי החיים. בעבר שנאלצו לפתור בעיה זו על ידי הרג של פילים. במקרים אחרים העבירו פילים לשמורות אחרות במבצעים מסובכים ויקרים שכרוכים בסיכון חייהם של הפילים, שכן הרדמה של פיל היא מסובכת ומסוכנת מאוד בשל משקלו העצום. רק לאחרונה אישר המשרד להגנת חיות הבר האמריקאי (U.S. Fish and Wildlife Service), יבוא של 18 פילים מסוואזילנד לשלושה גני חיות בארה"ב. האישור לווה, כמובן, בביקורת רבה ובמחאה. זו אכן דילמה לא פשוטה. אך למרות המחאה הפילים הועברו לארה"ב ב- 10 במרץ (http://bit.ly/1VP9KdX).
מה איתנו?
מכיוון וישראל אינה בין המדינות צרכניות השנהב, אנחנו יכולים רק לתמוך בארגונים שנלחמים למען הפילים ושאר חיות הבר, לבקר בשמורות הטבע באפריקה ולתמוך באוכלוסייה המקומית, ובעיקר להעלות את המודעות הארצית והעולמית לנושא. אפשר להתחיל בשיתוף של הפוסט הזה, או הקישורים המצורפים לו. כי עולם בלי פילים יהיה מקום הרבה פחות טוב לחיות בו!
סרטונים בנושא:
מקורות:
- http://www.wcs.org/stand-for-wildlife/world-wildlife-day
- http://goo.gl/LNQQ8e
- http://goo.gl/P9VlN8
- http://goo.gl/qXFHX8