ב 26 בנובמבר השנה (2015), החליט בית המשפט הגבוה בפרטוריה, דרום אפריקה, לבטל את האיסור (מורטוריום), שנחקק ב 2009, על סחר בקרני קרנפים בתוך המדינה. את העתירה לביטול האיסור הגישו שני חוואים דרום אפריקניים, המחזיקים כל אחד בחוות קרנפים. אז האם התרת הסחר בקרניהם תציל אותם מהכחדה? או שמא תדחוף אותם עוד צעד לקראת הסוף? (התשובה מורכבת מכדי לתת סיכום קצר)
בדרום אפריקה "חווה" יכולה להיות גם "Game Farm" ולהחזיק בחיות בר כמו אנטילופות, קרנפים, פילים וגם טורפים. הכנסות החווה מגיעות בין היתר מציד "ספורטיבי". אחד החוואים מחזיק בחווה עדר של כ- 1,200 קרנפים.
הסחר הבינלאומי בקרני קרנפים אסור על פי חוק ועל פי אמנת CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora שעליה חתומה דרום אפריקה, ומדינות רבות אחרות (עוד מידע ניתן לקרוא בפוסט שלנו על סחר בבעל חיים goo.gl/bm5RLy).
צרכני קרני הקרנפים בעולם לא נמצאים בדרום אפריקה, או באפריקה בכלל. הם נמצאים במזרח הרחוק, בסין, בווייטנאם ובמדינות נוספות במזרח הרחוק, שם מיוחסות לקרני הקרנפים סגולות רפואיות שונות. הקרניים נטחנות לאבקה ונמכרות כטיפול לסרטן, לחמרמורת (hangover) ועוד. צריכתן נתפסת כסמל סטטוס. זה המקום להגיד, שבעולם המדעי לא מיוחסות לקרן הקרנף שום יכולות ריפוי. הקרן עשויה מקרטין - חלבון ממנו עשויות שערות וציפורניים. כך שטכנית, צריכת אבקת קרני קרנפים שקולה לכסיסת ציפורניים.
כ- 80% מהקרנפים הלבנים, או רחבי השפה (Ceratotherium simum simum) ביבשת אפריקה, כ- 20,000 - נמצאים בדרום אפריקה. בשנת 2007 ניצודו באופן בלתי חוקי 13 קרנפים. רק 7 שנים אחרי- בשנת 2015 ניצודו 1,215 קרנפים. בשביל לסבר את האוזן, מדובר על כשלושה קרנפים ביום (!!!). השנה עד אוגוסט ניצודו כבר 749. רוב הקרנפים ניצודים בתוך שמורת הטבע קרוגר.
הצמיחה המדאיגה בצייד הבלתי חוקי נבעה מהגידול בביקוש לקרני הקרנפים. מחירו של קילוגרם קרן קרנף בשוק השחור האסיאתי מגיע היום ל- 65,000$. הציד הבלתי חוקי לא מתבסס על "כמה ציידים שהחליטו לעשות קופה". מדובר בארגוני פשע, מבוססים ומאורגנים. הם מצויידים באביזרים משוכללים כמו משקפות לראיית לילה, רובי צייד מקצועיים, רובים לירי חצי הרדמה (כדי להרוג בשקט ולא למשוך תשומת לב) ועוד.
הכספים שמניבים קרני הקרנפים (ושנהבי הפילים) מממנים ארגוני טרור כמו "אל-שבאב" הסומלי, וה LRA ממרכז אפריקה. הציידים לא חוקיים הורגים את הקרנף האומלל על מנת לקצור את הקרן שלו בצורה אכזרית. אבל למען האמת, ניתן לנסר את הקרן כשהקרנף מורדם באופן שאינו גורם לקרנף נזק או כאב (הקרן היא רקמה שאין בה תחושה, כמו הציפורניים והשיער שלנו, וכמוהם היא גדלה מחדש לאחר זמן מה). לפעמים אף משתמשים בשיטה זו באופן יזום על מנת להציל את הקרנף ממוות.
כאן נכנסים לתמונה החוואים שעתרו לביטול האיסור על הסחר בקרניים. שהרי הם יושבים על ביצת זהב! הקרניים שעל אפי הקרנפים שברשותם שוות מיליוני דולרים! לעומת זאת השמירה הקפדנית על הקרנפים, שנדרשת לאור המצב- עולה להם הון עתק. הם טוענים שברשותם עסק רווחי ובר קיימא, שנמנעת מהם הזכות להפעילו. כמובן, שכל עוד הסחר הבינלאומי אינו חוקי, אין להם יכולת להרוויח הון מקרני הקרנפים, ודי שקוף שכל מה שייקנה יוברח מדרום אפריקה באופן בלתי חוקי, כפי שקורה היום.
עיתוי העתירה לא היה מקרי כלל וכלל. אמנם אין הרבה תועלת באישור לסחר בקרני קרנפים בתוך דרום אפריקה, אך החוואים נושאים את עיניהם אל העתיד. בשנה הבאה תארח יוהנסבורג, דרום אפריקה, את הכנס השנתי של אמנת CITES. החוואים מקווים שבדיוני הכנס יוחלט להתיר את הסחר הבינלאומי בקרני הקרנפים. כרגע אין שום מידע שדרום אפריקה מתכוונת לבקש להתיר את הסחר הבינלאומי. יש הגורסים שהתרה של הסחר תועיל לאוכלוסיית הקרנפים בטבע, כי היא תאפשר שימוש בקרני קרנפים מחוות ותפחית את הלחץ על הקרנפים בטבע, שאוכלוסייתם ללא ספק תעמוד בקרוב בפני קריסה, אם ימשך קצב הצייד הנוכחי. לעומת זאת, אקולוגים ואנשי שמירת טבע מתקשים לראות כיצד התרת הסחר בקרני קרנפים תעזור לשמור על הקרנפים בטבע, וחוששים שמה שיקרה הוא ההיפך הגמור.
יתרה מכך, התרת הסחר בקרני קרנפים "מכשירה" בעצם את השימוש בקרן הקרנף למטרות רפואיות מסורתיות, ומשמשת כעין הוכחה שיש סגולות רפואיות לחומר זה. זו אמירה מאוד בעייתית, שעלולה לפתוח פתח להכשרה של חומרים אחרים ובכלל לשימוש בחומרים מן החי ברפואה העממית.
השרה להגנת הסביבה של דרום אפריקה, אדנה מולוואה, הודיעה כי תערער לבית המשפט הגבוה כנגד ההחלטה. היא גם הבהירה שהמסחר, אם יתקיים, יצטרך להיות מוסדר ותהיה עליו אכיפה קפדנית.
אין ספק שהחוואים הדרום אפריקאים רתמו את המרכבה לפני הסוסים, יתכן וזה ישחק דווקא לרעתם, ויחזק עוד יותר (ובצדק) את המתנגדים להתרת הסחר בינלאומי. הם גם לא סיפקו מספיק ראיות לכך שהתרת הסחר תסייע לשמור על הקרנפים בטבע, ויתכן שגם שמו לעצמם מקלות בגלגלי המרכבה.
אנחנו נעקוב אחרי ההתפתחויות וכמובן שנעדכן גם אתכם. בינתיים נחזיק אצבעות לקרנפים המקסימים.
*****
מקורות והרחבות:
1. http://www.bbc.com/news/
2. http://goo.gl/hS92z1
3. http://goo.gl/vkpTdG
4. https://goo.gl/430Df8
5. http://goo.gl/8vI40b
6. http://goo.gl/oItQcT